At lave bolcher er lidt som at strikke sokker – det ser svært ud og er det også første gang – men efter et par forsøg, viser det sig at være ganske let.
Bolcher er en blanding af 2 sukkertyper – alm. sukker og druesukker eller glucose.
Sukkermassen skal varmes op til 160 grader for at bolcherne bliver hårde og holdbare.
Temperaturen er meget vigtig at holde. Bare 5 grader lavere end 160 grader bliver bolcherne bløde og klistrede og får de 5 grader for meget, smager de brændt.
Når massen er kogt op til de 160 grader hældes den ud på en plade – af enten jern eller marmor eller til nød en bageplade – herefter skal smag og farve tilsættes – massen æltes sammen samtidig med at den bliver koldere og fastere.
Til sidst kan man røre ved massen med handsker på (skind-arbejdshandsker smurt i lidt madolie) og ælte videre. Hvis massen hænger i handskerne er den ikke kold nok og man må have lidt mere tålmodighed. Ælt til farven er jævnt fordelt og nu kan man begynde at klippe.
Klip et stykke af klumpen med en saks og form den som en pølse. Pølsen klippes derefter over i bolcher. Klip ned på et stykke bagepapir og pas på at de nyklippede bolcher ikke rører hinanden og klistrer sammen.
For at ”bolcheklumpen” ikke bliver for kold og hård, mens man klipper pølser til bolcher, er det en god ide at lægge den på et stykke bagepapir ovenpå et håndklæde.
Hver gang man klippe et nyt stykke af, ælter man resten – æltningen gør at klumpen forbliver blød og smidig.
Nu gælder det så om at man ikke har kogt en større portion, end man kan nå at klippe det hele, inden bolchemassen stivner helt. 500 g. er en god mængde at starte på, men man kan hurtigt komme op på at kunne styre 1 – 2 kg.
Klik her for at komme til bolcheopskrifterne
Eller se mere under slikopskrifter